Можно бесплатно скачать шаблоны для dle 10.1 у нас на сайте

РІДНА ГАВАНЬ

РІДНА ГАВАНЬ

РІДНА ГАВАНЬ

По обіді, 12 квітня 2023 року, в рамках відзначення 250 річниці від дня народження Юрія Лисянського, гості ювілею відвідали рідний дім мореплавця.
Меморіальний будинок-музей Юрія Лисянського на сьогодні є відділом Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського.
Історично дім розташовувався на центральній вулиці міста, біля Київської брами ніжинської фортеці.
У грудні 2019 року депутати Ніжинської міської ради одноголосно підтримали передачу будинку на баланс Ніжинського краєзнавчого музею для створення меморіальної експозиції видатного українського мореплавця.

РІДНА ГАВАНЬ

Разом з домом знаходиться Дворівнева церква Іоанна Богослова, що збудована у XVIII сторіччі на місці дерев'яного храму (1619 рік).
Її архітектурний стиль характеризується як перехід від бароко до раннього класицизму, де фахівці вбачають руку відомого київського архітектора Івана Григоровича-Барського.
На першому поверсі була тепла церква, на другому – холодна.
З балкона Іоанно-Богословської церкви благословив місто та його мешканців Святий праведний Іоанн Кронштадський, коли він відвідав Ніжин у 1893 році дорогою до Києва.

РІДНА ГАВАНЬ

Церкву відреставровано в 1954-1955 роках, відтоді її приміщення використовується як архів.
Збереглися старовинні фрески, цікаві ажурні сходи та огорожі. Ведуться переговори щодо повернення храму православної церкви.

РІДНА ГАВАНЬ

В приміщенні музея гості Ніжина ознайомилися з побутом родини Лисянських, серед якого: посуд, меблі, тощо; в експозиції є предмети, що пов’язані з побутом морських офіцерів та навчанням їх у кадетському корпусі, тогочасна зброя…

РІДНА ГАВАНЬ

Наприкінці екскурсії гостей чекав сюрприз. Міський голова Олександр Кодола разом з працівниками музею вручили гостям подарунки та сувенірні набори до ювілею.
В свою чергу ветерани – моряки подарували музею експонати та прапори ВМС України.

РІДНА ГАВАНЬ
РІДНА ГАВАНЬ
РІДНА ГАВАНЬ
РІДНА ГАВАНЬ
РІДНА ГАВАНЬ
РІДНА ГАВАНЬ
РІДНА ГАВАНЬ
РІДНА ГАВАНЬ
РІДНА ГАВАНЬ

Народний депутат Валерій Зуб спільно з благодійною організацією «Благодійний Фонд «Підтримую добрі справи» подарували Музею багатофункціональний кольоровий принтер.

РІДНА ГАВАНЬ

Рішенням Ради громадської організації «Київське військово-історичне товариство» за сумлінну працю, активну життєву позицію, вагомий особистий внесок у справу відродження історичної пам’яті, збереження і пропаганду культурної спадщини України та з нагоди 250-річниці від дня народження видатного українця, нащадка давньої шляхетної козацької родини, навколосвітнього мореплавця, дослідника Юрія Федоровича Лисянського пам’ятним нагрудним знаком «Козацька звитяга» було нагороджено Морозова Олександра Сергійовича, старшого наукового співробітника Меморіального будинку-музею Юрія Лисянського, історика, музейника, дослідника, члена Національної спілки краєзнавців України.

РІДНА ГАВАНЬ
РІДНА ГАВАНЬ
РІДНА ГАВАНЬ

Також, від імені Сумської філії громадської організації «Спілка морських піхотинців України» «Сумське морське зібрання» було відзначено Почесною грамотою колектив Меморіального будинку-музею Юрія Лисянського за збереження культурної спадщини, відродження історичної справедливості та з нагоди 250-ї річниці від дня народження навколосвітнього мандрівника – дослідника капітана І ранку Ю.Ф. Лисянського.

РІДНА ГАВАНЬ

Міський голова Олександр Кодола разом з народним депутатом Валерієм Зубом та поважними гостями з Києва, Одеси та Сум висадили сосни на подвір’ї Музею.

РІДНА ГАВАНЬ
РІДНА ГАВАНЬ
РІДНА ГАВАНЬ

Закінчилися відвідини Дому презентацією видавничої продукції до ювілею Юрія Лисянського.
Письменник-мариніст, перекладач та видавець Антон Санченко презентував видання власної творчості: «Круз та Лис» (Біографічна книга про першого навколосвітнього мореплавця Юрія Лисянського) та «Морський збірник».
Автор разом членом журі конкурсу, капітаном ІІ рангу Сергієм Шумським розповіли про творчі плани та про умови самого конкурсу української морської прози імені Лисянського.

РІДНА ГАВАНЬ
РІДНА ГАВАНЬ
РІДНА ГАВАНЬ

Подорож Меморіальним будинком закінчено. Емоцій – океан. Відчуття від спілкування з Антоном Санченком – неймовірні. І ти вкотре відчуваєш, що чим більше читаєш, спілкуєшся, мандруєш…, тим більше розумієш, що не знаєш історії ані свого краю, ані роду…









Категория: Периодика ↓ Опубликовал psi01morpex, 14-04-2023, 02:05 | Комментировать (0) | Печать

Добавление комментария

Фордевинд, fordevind, fordevind.com.ua, статьи, страна, родина, отчизна, сайт целеустремленных людей, фордевинд сумы, Вовк Андрей Васильевич, Вовк Андрей, Морпех
загрузка...