Можно бесплатно скачать шаблоны для dle 10.1 у нас на сайте

МОРСЬКА СЛАВА УКРАЇНИ

МОРСЬКА СЛАВА УКРАЇНИ

МОРСЬКА СЛАВА УКРАЇНИ

8 вересня, в рамках книжкового Форуму KyivBookFest 2024 відбулася зустріч поціновувачів морської історії зі старшим науковим співробітником Меморіального будинку-музею Юрія Лисянського, істориком, музейником, дослідником, членом Національної спілки краєзнавців України, гостем з Ніжина Олександром Морозовим, котрий радо презентував свої видання про життя і заслуги нашого співвітчизника – мореплавця світового рівня, нащадка козацько-священицької родини з Ніжина Юрія Лисянського - «Журнал служби волонтером на британському флоті 1793-1800» та «Подорож навколо світу на шлюпі «Нева», 1803–1806» (ілюстровані подарункові видання продовжують книжкову серію «Великі подорожі» видавництва TravelBooks і розраховані на широке коло читачів, усіх, хто цікавиться історією географічних відкриттів, описів навколосвітніх мандрів та українських традицій мореплавства).

МОРСЬКА СЛАВА УКРАЇНИ
МОРСЬКА СЛАВА УКРАЇНИ

Юрій Федорович Лисянський (1773–1837рр.) - мандрівник-дослідник та навколосвітній мореплавець, нащадок шляхетного козацького роду з Ніжина, належить до когорти видатних навігаторів, які долучилися до епохи географічних відкриттів та зробили вагомий внесок у формування сучасної наукової картини світу.

МОРСЬКА СЛАВА УКРАЇНИ
МОРСЬКА СЛАВА УКРАЇНИ

Капітан Юрій Лисянський залишив не тільки цінний епістолярний спадок, цікаві мандрівні щоденники та документальні описи своїх мандрів, але й зібрав важливі з наукової точки зору етнографічні колекції та картографічні матеріали.

МОРСЬКА СЛАВА УКРАЇНИ

Сьогодні на мапі світу на честь українського мандрівника-дослідника названо 14 географічних об’єктів, але, на жаль, його ім’я в Україні досі залишається маловідомим.

МОРСЬКА СЛАВА УКРАЇНИ
МОРСЬКА СЛАВА УКРАЇНИ
МОРСЬКА СЛАВА УКРАЇНИ

В ході презентації відбулися і спори, і дискусії, і, звісно діалоги про історичну спадщину Лисянського та її роль для сучасної України.
Згадували як руські імперці гнобили видатного мореплавця і дослідника за його позицію та національну ідентичність; як більшовики замовчували його наукові здобутки та як вже сучасні «патріоти» намагаються знеособити українську історію і культуру під облудним гаслом дерусифікації та вирвати великого українця з українського родоводу, нехтуючи тим, що Юрій Лисянський став першим навколосвітнім мореплавцем українського походження, здійснивши при цьому низку географічних відкриттів.

МОРСЬКА СЛАВА УКРАЇНИ
МОРСЬКА СЛАВА УКРАЇНИ
МОРСЬКА СЛАВА УКРАЇНИ
МОРСЬКА СЛАВА УКРАЇНИ
МОРСЬКА СЛАВА УКРАЇНИ

Досягнення Юрія Лисянського як мандрівника-дослідника отримали міжнародне визнання. Сьогодні на карті світу його ім’я носять 8 географічних об’єктів, зокрема один з островів Гавайського архіпелагу (відкритий Лисянським у 1805 році), ріка, затока, півострів, мис та протока на Алясці (США), підводна гора та мис в Охотському морі.
Його по праву вважають світовим рекордсменом вітрильного плавання, оскільки він без жодної зупинки здолав відстань від китайського порту Гуанчжоу до британського міста Портсмут за 142 дні.
Пам’ять мореплавця увічнена в Україні: на центральній вулиці Ніжина поруч з церквою Івана Богослова та будинком протоієрея Федора Лисянського стоїть пам’ятник мореплавцю, є в Ніжині і вулиця Лисянського. В батьковому будинку знаходиться Меморіальний музей Юрія Лисянського.
Тож сучасному поколінню українців належить зберегти кожне ім’я, кожну справу своїх попередників за для правдивої історії українського родоводу.





Категория: Периодика ↓ Опубликовал psi01morpex, 8-09-2024, 18:31 | Комментировать (0) | Печать

Добавление комментария

Фордевинд, fordevind, fordevind.com.ua, статьи, страна, родина, отчизна, сайт целеустремленных людей, фордевинд сумы, Вовк Андрей Васильевич, Вовк Андрей, Морпех
загрузка...